Китайската корпорация ZTE с фокус на дейност производство на оборудване за телекоми подписа официално и ще вземе участие в изграждането на масивния проект "Св. София" край столицата на България, предаде Reuters.

Мегапроектът край Елин Пелин ще бъде "най-престижната атракция в Европа"

Мегапроектът край Елин Пелин ще бъде "най-престижната атракция в Европа"

Вижте какво казва инвеститорът

Дъщерната компания на ZTE - ZTEICT, ще работи по оборудването на известния като "българския Лас Вегас" проект с IT-решения. Партньорството бе договорено по време на срещата за милиардната инвестиция на Китай "Един пояс - един път", за която може да прочетете повече тук.

Архитектурният проект на "Света София" е изготвен от CMDL Architects International - дъщерно дружество на Associated Architects Limited (AAL), създадено през 1978 г. в Хонконг. Компанията притежава портфолио от над 300 проекта на развлекателни комплекси, инфраструктурни обекти, хотели, жилищни, търговски и административни сгради, реализирани в Хонконг, Макао и Саудитска Арабия.

Инвеститор в проекта е "Бългериън Дивелопмънт Холдингс", контролирана от китайски вложители.

Мегапроектът "Св. София" ще има хотел с 2000 стаи, офис сгради, огромен аквапарк, конферентен и изложбен център, голф клуб, мол, казино и ботаническа градина.

Стойността му е около 1.6 милиарда долара, а изграждането трябваше да започне още през 2015 г., но бе забавено.

Вижте какво ще представлява мегапроектът за 1.6 млрд. евро край Елин Пелин

Вижте какво ще представлява мегапроектът за 1.6 млрд. евро край Елин Пелин

Всичко за проекта "Света София"