Около 3,5 милиарда лева са планирани за първата в България жп магистрала. Тя трябва да е готова до 2027 година и да свързва линиите София-Бургас и София-Свиленград. От въпросната сума 2 милиарда лева се отпускат по новата програма "Транспортна свързаност 2021-2027". Те ще са основно за довършване на проекти по линията София - Бургас и София - Свиленград. 1,5 милиарда лева са парите по Механизма за свързване на Европа, по които с проекти ще кандидатства Националната компания "Железопътна инфраструктура", потвърдиха за Money.bg от НКЖИ.

"Готовност има дори с проекти за 6-7 милиарда лева, но на този етап няма да се кандидатства за еврофинансиране за цялата сума, защото просто няма как тя няма да бъде получена. Освен това ще трябва да се спират влакове, което е немислимо", коментират от НКЖИ. 

Новата жп магистрала трябва да се сдобие с т. нар. бързи релси, които позволяват движението на нови влакове, развиващи поне 160 км в час.

Снимка 624284

Източник: БДЖ

Българско плюс европейско финансиране

Близо 2 милиарда лева европейски и по-малка част национални пари се инвестират в модернизацията на жп линии и системи за управление на влакове по изтичащата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и по Механизма за свързване на Европа до 2024 година. 1,058 милиарда лева са по оперативната програма.  732 милиона лева са по Механизма за свързване на Европа 2014-2020 г. 205 милиона лева са за два проекта по Националния план за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат усвоени до края на 2026 година.

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Влакът трябва да се движи по трасето Русе-Букурещ-Гюргево до края на годината

По предварителен план първата жп магистрала от София до Бургас и до българо-турската граница трябваше  да е изцяло завършена до 2024 година. Това обаче няма да се случи. Причината е тежкият участък на жп линията София - Пловдив - от Елин Пелин до Костенец, която се изпълнява за втори програмен период, като участъци от него се прехвърлят за периода 2021-2027 г.

Железопъните проекти по плана за възстановяване и устойчивост включват въвеждането на супермодерната европейска система за управление на влаковото движение по линията Русе - Каспичан и интермодален терминал в Русе. Вторият проект е изваден от плана, но  от НКЖИ възразяват. Предстои да разберем дали експертите от Европейската комсия ще разрешат проекта.

След модернизациите у нас на практика ще бъде завършена Първата скоростна жп магистрала - от българо-сръбската граница при Калотина до пристанище Бургас и Свиленград на българо-турската. Целта е тежкотоварният трафик, който транзитира през България, да се качи на товарни композиции. Идеята е ТИР-овете да се придвижват от граница до граница по-бързо, а държавата да печели от жп такси. Ползата за пътниците е ясна.

Опитът на държавата да се сдобие с модерни електрически влакове за над 1 милиард лева е в застой

Опитът на държавата да се сдобие с модерни електрически влакове за над 1 милиард лева е в застой

На този фон се задава и частна конкуренция

Поръчка за нови електрически влакове в застой

Както Money.bg писа, опитът на държавата да се сдобие с модерни електрически влакове за над 1 милиард лева е в застой. 

Става въпрос за един от четирите търга за нов подвижен състав, който е финансиран по Плана за възстановяване, а причината е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от страна на компанията "Шкода Транспортейшън". Така процедрата за покупка на 7 двуетажни електрически мотрисни влака беше спряна.

Снимка 582051

Източник: iStock Images

На 10 октомври тази година, отново заради жалба, е спряна и голямата поръчка за за доставка 35 броя едноетажни електрически мотрисни влака, чиято прогнозна стойност е за над 1,1 милиарда лева без ДДС.

От Министерството на транспорта и съобщенията коментираха за Money.bg, че очакват "забавяне за известно време", но се надяват поръчките да стартират отново и изгубеното време на бъде наваксано и срокът за получаване на новите влакове, който е 2026 година, да се случи.

Частният конкурент

На фона на безкрайните проблеми около държавните ни влакове, вече се задава и техен частен конкурент. Както Money.bg вече писа, частната транспортна компания "Пимк" обяви, че е получила лиценз за жп превоз на пътници от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Дейността на дружеството ще се извършва чрез фирмата "Пимк Рейл Експрес" ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския регистър през април тази година. Така държавното "БДЖ - Пътнически превози" за първи път в своята история ще има реален конкурент при превоза на пътници в България.

В момента компанията оглежда възможностите за трасе, по което да пусне новите влакове. Основното е София - Бургас, където по завършени участъци от жп линията са позволени по-високи скорости, а автоматизираното управление на влаковото движение дава по-голяма пропускателна способност.

Около 70% от пътническите вагони у нас не са претърпели капитални ремонти от години. Средната възраст на подвижния състав на БДЖ е на 40 години.

БДЖ има конкурент: пловдивската "Пимк" взе лиценз за влаков превоз на пътници

БДЖ има конкурент: пловдивска компания взе лиценз за влаков превоз на пътници

Ще се подобрят ли и държавните влакове?