Американският производител на оръжие "Дженерал Атомикс" (General Atomics Aeronautical Systems) предлага на украинското правителство да закупи два бойни дрона MQ-9 Reaper за символичната сума от един долар.

Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл" (WSJ).

По този начин концернът възнамерява да помогне на украинските военни да отблъснат нова голяма руска офанзива.

Офертата включва и наземна станция за управление, с която може да се контролира БЛА почти навсякъде.

"Въпреки това споразумението ще изисква от Киев да похарчи около 10 млн. долара за обучение и доставка и около 8 млн. долара всяка година за поддръжка", обясни WSJ.

Говорител на "Дженерал Атомикс" заяви, че компанията не коментира конкретни сделки, но смята, че Украйна се нуждае от оборудване като Reaper.

"Дженерал Атомикс" обсъжда нуждите на ВСУ с украинското правителство от много месеци и е готова да ги подкрепи по всякакъв възможен начин", заяви говорителят на компанията Марк Бринкли.

САЩ са предоставили на Украйна повече от 700 малки дрона през последната година, включително тактически дронове Switchblade, припомня WSJ, но Reaper е много по-усъвършенстван дрон с по-голям обсег, скорост и възможности.

Reaper има размах на крилете от около 20 метра, може да остане в полет повече от 24 часа и да носи оръжия. General Atomics предлага на Украйна по-стар модел - MQ-9A Block 1. Един такъв дрон струва няколко милиона долара.

Съединените щати подготвят нов пакет за военна помощ, който може да включва ракети с голям обсег.