На американския пазар се съхранява истинска планина от неизяден бекон. Складовете в страната са пълни с 18 000 метрични тона от месото, което се използва за направата на бекон, сочат данни на правителството към 30 септември. Иначе казано това е най-големият обем резерви от 1971 година насам, пише MSN.

Натрупването на бекона идва след увеличено производство на свинско месо през летните месеци, както и през септември. Това обяснява Денис Смит, който е старши изпълнителен директор на Archer Financial Services.

Също така то идва и от това, че беконът предимно се продава на вътрешния базар за разлика от други продукти от свинско месо, от които значителна част се изнася за чужди пазари.

Местните производители са увеличили стадата си през тази година в очакване на по-голям внос от страна на Китай, където се разрази епидемия от чума по свинете. Заради нея в страната бяха избити милиони животни.

В резултат към 1 септември САЩ разполагат със 77,7 милиона свине, което е най-големият брой от 1943 година насам, показват изчисленията на американското земеделско министерство.

Това е довело до излишък в предлагането на местния пазар. От сектора очакват това да бъде временно като залагат, че търсенето от китайския пазар ще се увеличи през следващите месеци.