България е държавата от Европейския съюз, в която нелегалното гледане на спортни събития онлайн е най-разпространено - особено сред младите хора. Това показват данни от проучване на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO).

Те бяха оповестени в навечерието на Европейското първенство по футбол и летните олимпийски игри.

Ако средно в рамките на общността 12% от хората са се възползвали от пиратски стрийминг за мачове и състезания, то у нас процентът е почти двоен - 21%. Не само това, но сред българските младежи на 15-24 години 47% признават, че гледат незаконно спорт онлайн - далеч след нас в негативната класация са младите гърци (20%), ирландци и испанци (по 19%).

Идва ли краят на онлайн пиратството в България?

Идва ли краят на онлайн пиратството в България?

Парламентът окончателно прие промени в Наказателния кодекс за преследване на онлайн пиратството

"Незаконното излъчване онлайн засяга всички видове съдържание - включително спортни събития - и EUIPO изчислява, че пиратството във всички медии генерира незаконни приходи в размер на 1 милиард евро годишно", посочват от службата.

Около една трета от незаконния достъп до телевизионно съдържание все още се случва чрез изтегляне - явно доказателство, че торентите все още са актуални за някои потребители. Все пак, обаче, пиратският стрийминг вече е предпочитаният вариант.

България пак е под US наблюдение заради пиратството

България пак е под US наблюдение заради пиратството

Властите у нас не показали достатъчно активност при преследването на нарушенията

Пиратство и във физическия свят

Фалшифицираните спортни стоки се оказват почти милиарден бизнес - пласирането им на пазара води до обща загуба за оригиналните производители в размер на 851 милиона евро годишно, т.е. 11% от общите продажби на "светлия" сектор.

"Това число не включва спортни дрехи, като фалшиви футболни тениски и спортни обувки, които представляват значителна част от оценените на общо 12 милиарда евро фалшификати на облекла в Европа годишно", подчертават от EUIPO.

Оказва се, че около 10% от младежите в ЕС съзнателно си купуват фалшификати. У нас цифрите са подобни.

Един от четирима у нас съзнателно купува менте

Един от четирима у нас съзнателно купува менте

Една трета от младите хора в Европа търсят пиратско съдържание в интернет

Повечето от ментетата идват от Турция и Китай, но за 65% от марковите и немарковите продукти е потвърдено, че довършителните работи по тях са извършени вътре в ЕС. Правят се фалшификати както на луксозни, така и на по-бюджетни марки.

В Румъния, Литва и Унгария делът на ментетата при спортната екипировка е най-голям. Това са стоки, които може да не отговарят на стандартите за безопасност - и това би проличало в критичен момент.

В рамките на ръководената от испанската полиция международна операция "Фалшива звезда" в 18 държави бяха открити и конфискувани 8 млн. броя фалшифицирани луксозни и спортни стоки на обща стойност 120 млн. евро. 264 души бяха арестувани.