Историческите данни за емисиите на парникови газове показва ясно, че вината за климатичните промени носят богатите държави. САЩ, Великобритания, Германия и други построиха своите икономики, като горяха изкопаеми горива без да се замислят за последствията.

Нежеланието на богатите държави да поемат отговорност за климатичните промени е една от причините, която може да обясни защо отне над 20 години преговори преди 195 страни да се съгласят да подпишат Споразумението за климата от Париж през 2015 г.

Един от аргументите им бе, че всъщност през последните две десетилетия цифрите показват, че те намаляват своите емисии, докато бедните не го правят. Но зад тези цифри стои една грозна истина, пише QZ.

Голяма част от намаляването на емисиите в богатите държави се случи просто защото те ги изнесоха в бедните държави. Докато Китай произвежда телефони, играчки и дрехи, емисиите от производството се пишат на сметката на Поднебесната империя, дори и продуктите да са за САЩ, Великобритания, Германия.

През 1975 г. емисиите от индустриалното производство представлява 35% от общите емисии на страната, които са били около един гигатон. През 2015 г. и двете числа скочиха неимоверно: индустрията е отговорна за 58% от емисиите, които пък набъбнаха до 9 гигатона. Донякъде това потвърждава очевидния факт, че Китай растеше бързо през последните четири десетилетия и отчете повишаване на населението от 900 милиона на 1,37 милиарда и седемкратно увеличение на БВП.

Но казват и нещо друго важно: емисиите от производството в САЩ през 1975 г. са били 33% от общите за страната, или около 4,4 гигатона. През 2015 г. те са били 5 гигатона, а индустрията отговаря за 25% от тях.

И отчасти това е защото САЩ започна да изнася производството си - заедно с емисиите - в Китай. Изследване от 2008 г. показа, че около една трета от емисиите на Китай са били от продукти, които са предназначени за износ.

Така че не вярвайте на твърдението, че богатите страни дават своя дан за благото на планетата. Те имат да извървят дълъг път, ако искаме планетата да избегне катастрофални нива на климатичните промени.