Въпреки че пандемията забави сериозно търсенето на "златни визи" в Гърция, експерти очакват повишено търсене през следващите няколко месеца. Основно то ще дойде от британски граждани, които имат интерес да пътуват свободно между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит.

Според коментари на специалисти от консултантската фирма Henley & Partners и инвестиционната компания Astons има ръст в интереса към Гърция и Кипър през последните няколко седмици.

Програмата "Златна виза" на южната ни съседка има по-нисък праг. Инвеститорите, с интерес да получат такава, трябва да инвестират в имоти на минимална стойност от 250 000 евро. За получаване на гражданство обаче човекът трябва да е пребивавал в страната в рамките на 7 години.

За Кипър стойността на вложението е малко по-голяма - 300 000 евро, пише Kathimerini.

Гърция е събрала над €1 милиард от "Златна виза"

Гърция е събрала над €1 милиард от "Златна виза"

Китай е на първо място, увеличават се купувачите от Турция

Подновеното търсене е добър сигнал, след като то беше напълно замръзнало в резултат на пандемията. Експертите смятат, че то може не само да се възроди, но и да отчете по-добри резултати, отколкото досега.

И досега британците бяха едни от най-активните инвеститори по програмата. Сега, с влизането в сила на Брезкит, те имат допълнителен стимул да участват в нея.