Дерегулираният пазар на електроенергия в Тексас, който трябваше да осигури надеждни доставки при по-ниски цени, остави милиони на тъмно и студено миналата седмица. Нещо повече, в продължение на две десетилетия потребителите в американския щат, които получават електроенергия от ритейл компании, са плащали повече в сравнение с гражданите, които са останали клиенти на традиционните ютилити дружества, сочи анализ на The Wall Street Journal.

Преди почти 20 години Тексас "освободи" пазара и принуди почти 60% от домакинствата в щата да купуват електроенергия от една от ритейл компаниите, които оперират там. Освен че тази система се оказа основният виновник за кризата от миналата седмица, потребителите в щата са платили с $28 млрд. повече за електроенергия от 2004 г. насам спрямо потребителите, които все още са клиенти на щатските традиционни ютилити дружества, показват данните от ресорната федерална агенция. Данните не включват рекордните сметки, които тексасци ще получат този месец — в някои случаи и до $17 хил.

От 2004 до 2019 г. традиционните ютилити компании в щата са продавали електроенергия с 8% по-евтино спрямо средното за цялата страна. Ритейл провайдърите са я продавали с 13% по-скъпо, показва анализа на бизнес изданието. В други щати в САЩ потребителите имат възможността да купуват от традиционна ютилити компания, но такава опция в Тексас липсва на повечето места.

Системата е благоприятна за производителите на електроенергия, които могат да произвеждат и продават по-евтино, като в същото време възстановяват капиталовите си разходи. Но в рамките ѝ липсват стимули за инвестиции в инфраструктура — разходи, които можеха да предпазят централите през миналата седмица.

Миналата седмица Тексас остана на тъмно заради студеното време, което увеличи търсенето на електроенергия от една страна, а от друга спря работата на редица централи, тъй като съоръженията за изпомпване на вода за генераторите са замръзнали — както се случи вече и през февруари 2011 г. 82% от нужната електроенергия през зимата Тексас получава от природен газ и въглища.