Един от най-големите африкански градове е напът да остане без вода в разгара на пролетта. Проблемът на Кейптаун със запасите не е от днес, но се очаква той да се изостри до критични нива преди началото на май месец, пише Business Insider.

Дори туристите в града, който е дом на близо 4 милиона души, трябва да внимават с консумацията си. От New York Times разказват, че още на летището в Кейптаун посетителите са предупреждавани да не хабят вода.

Градът е изправен пред най-сериозният сух период за последните 100 години. Заради това през октомври 2017 година местните власти предупредиха гражданите да ограничат потреблението си до 87 литра на ден.

Африканският град с население, колкото на Грузия, и със запаси от вода само за 100 дни

Африканският град с население, колкото на Грузия, и със запаси от вода само за 100 дни

Местните власти предприемат мерки за спестяване на ценния ресурс

Няколко месеца по-рано дори беше публикуван списък със стоте потребители, ползващи най-голям обем вода, като целта беше те да променят това.

Разбира се, за човек е трудо да си представи колко точно вода използва дневно. За справка от Business Insider посочват, че единичното пускане на водата в тоалетната може да достигне 9 литра, а 5 минути под душа да костват 47 литра.

За да помогнат на хората в Кейптаун да бъдат по-внимателни с потреблението на водата местните власти са пуснали онлайн калкулатор. Някои жители пък са инсталирали свои собствени резервоари, в които събират вода за поливането на растения или за къпане.