Китай трябва да направи отстъпки при договарянето на реформата на Световната търговска организация или да гледа как САЩ си тръгват от сегашната система, коментира еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на конференция в Париж в петък, пише Reuters.

"Китай спечели много от системата на СТО и призоваваме страната да покаже лидерство и да се ангажира с нас да реформира, и да актуализира системата, за да създаде равни условия. Защото в противен случай САЩ ще уреди въпроса извън организацията", според Малмстром.

От 1995 г. насам СТО ръководи международната търговия, като позволява на членовете си да обжалват взаимно търговските практики, принуждава ги да гарантират прозрачността на своите политики и да поддържат мита и субсидии в рамките на договорените нива.

Системата на работа на организацията не е била реформирана от създаването си. Тя се успява да отговори адекватно на големия икономически ръст на Китай, което от своя страна създава напрежение между Пекин и Вашингтон. САЩ твърдят, че азиатската държава злоупотребява като субсидира държавни компании и краде технологии.

Водещ дипломат от Пекин твърди, че Китай е готова да участва в процес за реформи на СТО, за да направи организацията по-справедлива и ефективна.

Преди време президентът Доналд Тръмп заплаши Щатите да напуснат организацията, а Вашингтон блокира назначенията на съда в СТО, причинявайки криза, която може да парализира системата за уреждане на търговски спорове.

"Една грешна стъпка тук може бързо да доведе до срив на цялата система, базирана на правила", казва Малмстрьом.

"Без СТО ще е анархия, няма да има ред и всички ще сме губещи. Най-бедните страни ще бъдат най-големите губещи. И ще загубим система, която е била използвана за осигуряване на стабилност за поколения", допълва еврокомисарят.

По време на конференция в Париж на тема "СТО за 21-ви век" тя каза, че проблемите не могат да бъдат решени в рамките на организацията, а изискват политическа воля от групите страни Г-7 и Г-20.

"ЕС има предложение за реформа на СТО и планира да я представи на Г-20 в Буенос Айрес след две седмици", казва Малмстрьом и допълва: "Сега е моментът да започнем работа заедно.".