По-ниските цени на природния газ през тази година ще помогнат на Европа да се отдалечи от въглищата. Нетрадиционно меката зима намали търсенето на енергийния пазар на фона на нови доставки на синьо гориво на пазара на Стария континент.

Тези фактори заедно с опитите за ограничаване на въглеродните емисии насочи европейските страни от използването на въглища към залагане повече на природен газ, пише Bloomberg.

"Политиците в Европа се радват, че могат да се възползват от толкова ниски цени на газта", казва Евоут Ейкеленбум, който е старши консултант в холандската Kyos Energy Consulting. "Това помага за ограничаване на ползването на въглища по-бързо от очакваното", посочва експертът.

Падащите цени на суровината се усещат във всички части на света. Нарастващото предлагане на втечнен природен газ намалява стойността на синьото гориво от САЩ до Азия. Това от друга страна води до по-ниски цени на електричеството в Европа, намалявайки натиска върху политическия дебат за бъдещето на енергийния сектор.

Бенчмаркът, отразяващ представянето на газа, падна до 5-месечно дъно през миналата седмица заради пренасищането на пазара. През последното лято той падна до нива, невиждани от 2007 година.

Засега не изглежда, че свръхпредлагането ще изчезне скоро. Доставките на суровината остават стабилни, като вероятно Русия ще успее да преодолее американските санкции и да започне първите доставки по "Северен поток 2" по-късно през годината. В допълнение САЩ, Катар и Австралия продължават активно да работят по свои проекти в тази посока.

"От април натам може да видим риска от наистина сриващи се цени", казва анализаторът от изследователската фирма Wood Mackenzie Мъри Дъглас. "Преминаването от въглища на газ ще изиграе по-важна от очакваното роля в балансирането на пазарите", допълва той.