На фона на изтеглянето на част от лидерите във финансовата сфера и на отлива от капитал от Лондон в резултат на Брекзит, Гърция си е поставила за цел да се превърне в хъб за богати предприемачи и компании, като привлече такива от Лондон.

По-конкретно южната ни съседка се надява да привлече чуждестранни данъкоплатци, които да започнат да плащат данъците си в страната и да се възползват от по-облекчения режим там.

Една от консултантските компании, занимаваща се с това, посочва, че около 200 чужденци търсят такива възможности в момента. Повечето от тях са родени в Гърция, но от години живеят извън страната или пък са второ поколение гърци, пише Kathimerini.

Според законодателството в страната едно от условията, за да могат да се възползват те от по-ниските данъци в южната ни съседка, е да инвестират поне 500 000 евро в рамките на 3 години.

От медията посочват, че една от големите одиторски компании с бизнес в Гърция вече е започнала процедури за 15 свои клиенти, които искат да плащат данъците си в страната. Един от тях е индийски гражданин, който е милиардер с нетно състояние между 4 и 5 милиарда евро.

От информацията на дружеството става ясно, че до края на декември той ще трябва да плати налози в размер на 100 000 евро в страната. Сериозен интерес има най-вече от заможни хора, базирани в Европа и конкретно в Обединеното кралство, както и такива от Китай и Русия.