Два от най-големите проекти в Гърция - чиято обща оценка е около 11 милиарда евро - са в застой заради бюрократични и съдебни препирни. Ситуацията повдига въпроса за възможността да привлича инвестиции в момент, в който отчаяно се нуждае от такива, за да възстанови икономиката си.

Lamda Development, която управлява Hellinikon, най-голямата инвестиция в недвижимо имущество в страната, заяви в петък, че усилията на Гърция да се върне назад към условия, за които вече има съгласие, "нарушават нужното доверие между двете страни". Изявлението дойде едва ден, след като канадската компания Eldorado Gold Corp. съобщи, че предприема съдебни действия срещу Гърция заради неуспеха на страната да й издаде нужните разрешения за проекта Skouries.

Скандалите идват в неподходящ момент, когато правителството на Алексис Ципрас се опитва да привлече инвестиции, за да съживи икономиката на страната, която се сви с над 25 процента от началото на дълговата криза, с безработица от над 20 процента. През тази година се очаква брутният вътрешен продукт да се увеличи с 1.6 процента, прогнозира Европейската комисия.

Правителството нямаше особено какво да каже след двете изявления за проектите, които вече се влачат с години, коментира Bloomberg. Акциите на Lamda се сринаха с почти 10 процента. А тези на Eldorado - с над 60% от началото на годината.

Канадската минна компания придоби гръцките мини Касандра през 2012 г. за около 2 милиарда долара и оттогава е инвестирала още едни милиард долара в страната. През януари миналата година промени инвестиционните си планове, защото властите не поискаха да издадат нужните лицензи.

След това през септември компанията заплаши да спре работа в Гърция заради забавянето да бъдат издадени рутинни разрешения за строителство и разработка на проектите Skouries и Olympias в Халкидики. Дни по-късно Eldorado и държавата влязоха в арбитражен процес.

От друга страна проблемите при проекта Hellinikon са от различно естество. През октомври археологният съвет на Гърция реши, че строеж от страната на старото атинско летище е възможен, но с допълнителни условия - неочакван обрат в договорката между компанията и държавата. Lamda обявиха, че не могат да инвестират, докато има продължаващи пречки и нови препятствия, както и изисквания, които ги няма в договора.

"В иначе позитивна икономическа среда, това са много лоши новини за инвеститорите", казва Мутаба Раман, управляващ директор на консултантската Eurasia Group. "Те отново повдигат въпроса за компетентността и целите на правителството на Сириза".