Гърция се стреми да спаси туристическия сезон и да се противопостави на ръста на заразите, залагайки най-вече на имунизацията. В телевизионно изявление премиерът Кириакос Мицотакис подчерта: "Трябва да върнем на ваксинираните техните законни права. И да убедим онези, които още са скептични".

Междувременно вече е въведена задължителна ваксинация за определени групи, например за социалните служители, които трябва да се имунизират до 16-и август, иначе ще загубят работата си. До началото на септември задължителна ваксинация постепенно се въвежда за всички работещи в здравния сектор - както в общественото, така и в частното здравеопазване.

Работодателите в тази сфера имат право да знаят дали техните работници и служители са ваксинирани или не. Водено от това убеждение, правителството ще промени дори законодателството, каза министърът на здравеопазването Василис Кикилиас. Както поясни той - до първи септември работещите в здравния сектор трябва да са получили поне първа доза от ваксината. Всичко това ще бъде уредено по законов път, така че домовете за възрастни хора и здравните заведения бързо да могат да назначават нов персонал, който да замести неваксинираните. Онези здравни заведения и домове за възрастни хора, които нарушават изискванията, ще бъдат глобявани с между 50 000 и 200 000 евро.

Целта: 70 процента ваксинирани до края на август

Правителството обаче увеличава натиска за имунизиране и извън здравната сфера. От петък тази седмица на закрито в ресторантите и в културните институции ще се допускат единствено ваксинирани лица. Но ресторантите и баровете сами ще решават дали да приемат под открито небе и неваксинирани хора. Властите заплашват с високи глоби и тези заведения и институции: между 2000 и 5000 евро, плюс заплаха за затваряне при неспазване на мерките.

Министърът на икономиката Адонис Георгиадис призна, че в Гърция са се надявали на спокойно лято, но последните две седмици рязко са променили общата картина. "В интерес на икономиката Гърция и занапред трябва да недвусмислено да показва, че сме добре организирана страна, в която пандемията е под контрол." Работните места ще бъдат спасени само, ако август като най-силен туристически месец премине гладко и всички фирми в туристическата сфера съумеят да работят нормално, каза още Георгиадис.

Мерките в Гърция наистина са драстични, но премиерът Мицотакис въпреки това вярва, че населението ще ги подкрепи. Той изрази увереността си, че голяма част от гръцкото общество приема новите решения и призова политическите партии да поддържат без уговорки задължителното ваксиниране. Амбициозната цел на гръцкото правителство е до края на август 70 процента от населението да е изцяло ваксинирано.

Лявата опозиционна партия "Сириза" обаче обвинява Мицотакис, че със своята политика разединява страната. Левите смятат, че правителството използва пандемията като повод да наложи несправедлива и дори отровна програма, каза лидерът им и бивш премиер Алексис Ципрас. Според него, хората трябва със собствения си разум и в резултат от сериозни аргументи да приемат ваксинацията, а не в резултат от заплахи, подкупи и изнудване.

Без ваксинация - уволнение

Задължителните ваксинации вече навлизат и в други европейски държави. Във Франция до 15-и септември трябва да се ваксинират всички работещи в болници и в домове за възрастни и безпомощни хора. Хора без ваксинация по-трудно ще бъдат допускани във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кината и театрите. От август се въвежда изискване за имунизационен паспорт с доказателство за ваксина или за прекаран Ковид-19 и на други места - в самолети и влакове, в търговски центрове и болници.

В Италия лекарите и медицинският персонал са длъжни да се ваксинират още от 25-и май. А във Великобритания от петък всички работещи в домове за възрастни хора трябва да имат пълна имунизация. В Литва професионалните военни трябва да се ваксинират до първи август, в противен случай ги заплашва уволнение. В най-малката държава в света - Ватикана, задължителната имунизация бе въведена още на осми февруари, като и там неспазилите изискването са застрашени от оставане без работа.