Обикновено се твърди, че проблемът не криптовалутите е голямата енергийна консумация за добиването им и поддържането на мрежите. Ново изследване обаче показва, че те консумират значително по-малко от традиционните банки, предаде Zero Hedge.

Според данните на криптокомпанията Galaxy Digital, която е основана от собственика на хедж фондове Майкъл Новограц, всъщност криптовалутите потребяват над двойно по-малко електрическа енергия от банките, даже и без в уравнението да се включват разходите на ток за банкоматите.

Изследването показва, че биткойн е използвал 113,89 TWh годишно, като в тази цифра се включва както добивът, така и енергията, консумираната от мрежата. От друга страна, традиционните банки консумират 263,72 TWh годишно.

А докато енергийната консумация на биткойн е прозрачна и лесна за проследяване в реално време с помощта на инструменти като индекса за потребление на електроенергия на Кеймбридж, оценката на използването на енергия от традиционната финансова система не е толкова ясна.

"Както отбелязва Galaxy Digital, използването на енергия не е непременно нещо лошо", посочват от Zero Hedge. "Както пише Вацлав Смил, енергията е единствената универсална валута. Хората ще продължат да намират нови технологии, които изискват повече енергия, които оспорват статуквото. Биткойн е още един пример."