Малък балтийски град може да ни помогне да разберем много за миграцията на хората от региона след присъединяването на държавите там към Европейския съюз (ЕС).

Населеното място, разделено след Първата световна война, днес има две имена - Валга в Естония и Валка в Латвия. Към днешна дата там населението е около 17 500 души. И за много от тях през последните години стои дилемата от коя страна на границата се живее по-добре.

Естонската част, в която латвийското население се е увеличило с 50% през последните четири години, печели надпреварата. Основното, с което може да се похвали Валга пред Валка е, че в Естония заплатите остават по-високи, както и социалните плащания.

Последните се оказват важен фактор особено за източноевропейските държави, които искат да привлекат обратно работниците си, заминали да работят в Западна Европа, разказва Bloomberg.

По думите на кмета на Валка Вентс Крауклис по-високите заплати и добрите медицински грижи са привлекли първата вълна от латвийци в Естония, то по-високите социални плащания са допринесли за следващата вълна от преместили се там.

"Когато Естония повиши майчинските, хората разбраха, че ако имаш дете, е по-добре да се регистрираш във Валга", казва той в интервю.

Като цяло балтийската държава е добър пример за феномен по отношение на миграцията в Източна Европа. Както в останалите две балтийски държави и там населението намаля сериозно след срива на СССР, а по-късно и с присъединяването към ЕС.

През последните години обаче тенденцията се обърна и естонците започнаха да се връщат в родината си първо заради по-високите социални плащания, а сега и заради въведените по-малки данъци за хората с ниски доходи.

"С повишаване на социалните плащания в Естония много семейства, отишли в чужбина, започнаха да обмислят варианта да се върнат обратно", казва изследователя от университета в Тарту Пила Мариа Сийм.

Пример е нетната миграция от Финландия, която е атрактивна дестинация за естонците. През 2017 година тя обърна тренда за първи път от 2004 година насам и повече хора се връщаха от Финландия, отколкото заминаваха да живеят там, показва статистиката.

"Опитът на Естония може да се окаже полезен за страни като България, чиято миграция е на ниво, каквото не е виждано от Втората световна война насам. Полша също върви в тази посока и вече предлага сериозна подкрепа на семействата, останали в родината си в опит да привлече и други такива", посочват от Bloomberg.