Въпреки наложените от Съединените американски щати санкции, правителството на Николас Мадуро във Венецуела продължава да разпродава златните резерви, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на полицията в Уганда, държавни служители от двете страни и чуждестранен дипломат.

На 2 март т.г. на два полета със самолет на руската компания Nordwind Airlines от Каракас излитат поне 7,4 тона злато с пазарна стойност около $300 милиона. Самолетът каца на международното летище Ентебе в Уганда, казва говорител на местната полиция.

От документите на полета става ясно, че с него се превозва единствено товар - златни слитъци, собственост на централната банка на Венецуела. При част от тях е направен опит да бъде заличена информацията за собствеността, казва полицай, присъствал при кацането и проверката. Полетните документи показват, че самолетът е излетял от Каракас, столицата на закъсалата държава.

Пристигналото злато е минава през African Gold Refinery Ltd., а след това е изнесено към Близкия изток, казват от полицията в Уганда. Рафинерията работи от 2015 г., а част от златото, обработено там, е нелегално внесено от разкъсваната от конфликти Конго и други африкански нации.

Експерти посочват, че веднъж стопено, е много трудно да се проследи откъде идва златото. Данни от отчетите на американски компании като General Motors, General Electric и Starbucks посочват, че са ползвали злато от същата рафинерия.

И преди доставките от Венецуела, African Gold Refinery Ltd. попада под ударите на властите в Уганда заради съмнения, че получава злато от конфликтни зони в Конго, както и от Южен Судан и Зимбабве. По-късно то напуска страната като угандско злато.

Първата доставка от 2 март съдържа 3,8 тона венецуелско злато. Докато полицията започва проверка и влиза в AGR на 7 март, то вече е изчезнало - изнесено за Близкия изток с посочена крайна дестинация Турция. Според полицията и Goetz Gold в Дубай, която е била първата дестинация, златото не е стигнало до южната ни съседка.

Останалите 3,6 тона са конфискувани от полицията в Уганда, казват оттам, но самата AGR отрича.Goetz Gold не се появява за първи път. Миналата година централната банка на Венецуела продаде 21,9 тона на компанията.

Как злато за милиарди се изнася незаконно от Африка всяка година?

Как злато за милиарди се изнася незаконно от Африка всяка година?

Основната дестинация е Дубай

Следите на златото се губят. В края на март два тона са били предложени за продажба в Турция с огромна отстъпка от пазарните цени. Посоченият произход е бил Уганда, но митнически документи показват, че то идва от централната банка на Венецуела. След като първият път никой не го купува, е направен втори, но няма информация дали е намерен купувач. Goetz Gold казва, че не е продавала венецуелско злато в Турция.

Доставките изваждат на светло една връзка в световната подземна икономика, за която множество подозират, че помага на Николас Мадуро да се задържи на власт, като избягва доминираната от САЩ световна финансова система. Именно продажбата на злато е една от последните финансови сламки за режима.

Между края на 2017 г. и 1 февруари 2019 централната банка на Венецуела е продала поне 73,3 тона злато на пазарна стойност около $3 милиарда на компании в ОАЕ и Турция.