Концернът MХП ("Мироновски хлибопродукт") на украинския олигарх Юрий Косюк явно е намерил начин как сериозно да увеличи износа на своя продукция за ЕС. По данни на самия концерн, само през миналата година MХП е доставил близо 100 000 тона украинско месо в страните от общността.

Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС дава на украинските фирми възможността за безмитен износ на почти всички категории пилешко месо, но само в рамките на определени квоти. За настоящата 2019 са разрешени 18 400 тона. Предвидено е това количество да нарасне на 20 000 тона до 2021 година и после да остане трайно на това ниво. Предвидена е обаче и възможността за допълнителни доставки на 20 000 тона замразени пилета.

Как се заобикалят разпоредбите

Австрийският в-к "Курир" обвинява МХП, че от доста години насам заобикаля ограниченията за внос с помощта на един трик. Вносът в ЕС на пилешки гърди - най-скъпата част от пилето - е ограничен с квота. За да може по-евтините части от месото, които остават в Украйна след разфасоването му, да бъдат внасяни в ЕС без ограничения, се процедира по следния начин: МХП има свои клонове в Словакия и Холандия, където се отделят костите от останалото по-евтино месо. Получените по този начин продукти се смятат вече за "европейско производство" и след това могат да се продават не само в ЕС, а и да бъдат изнасяни без мито за "трети страни". Брюкселското списание "Политико" пише, че европейските селски стопани се оплакват от "гениалния и напълно легален начин за заобикаляне на европейските правила", прилаган от концерна МХП.

Пресцентърът на концерна потвърди пред ДВ, че изнася за по-нататъшна обработка в ЕС пилешко месо с кост. Тази практика обаче отговаряла на действащите европейски разпоредби.

Нови квоти за внос

И наистина Украйна успя сериозно да увеличи износа на пилешко месо за ЕС. През 2016, когато влезе в сила Споразумението за асоцииране, страната е изнасяла по-малко от 50 хиляди тона годишно. Две години по-късно, по данни на Евростат, износът е нараснал на повече от 123 хиляди тона, като повишението иде основно от износа на пилешко месо, което попада в графата "по-ниска категория". В случая не е от значение дали става дума за прясно или замразено пилешко - за тези категории украинско месо няма нито квоти, нито мита.

Тъй като властите на редица европейски държави така и не успяваха да открият никакви нарушения на правилата от страна на украинските износители, Еврокомисията предприе необичайна мярка, за да прекрати бясното разрастване на украинския износ за ЕС. ЕК започна преговори за промяна на квотите за пилешко месо. По информация на ДВ, Брюксел и Киев вече са постигнали споразумение, налагащо квоти и за останалите категории пилешко месо, за които досега нямаше ограничения. Източник, запознат с преговорите, съобщи на ДВ, че е предвидено да се увеличи и общата квота за износ на пилешко месо за ЕС на 70 000 тона.

От украинска страна обаче не гледат на тази новост като на победа и твърдят, че тя е постигната с цената на компромиси.

Нови правила и за произхода на продуктите?

Все пак може да има и други последици - за целия ЕС - от поведението на украинския концерн МХП. Така например австрийското правителство изразява загриженост от това, че пилешките гърди, доставяни от украинската фирма в ЕС, не се маркират като продукт с произход Украйна, ако преди това са преминали обработка в Словакия или Холандия.

През април бившата австрийска министърка по проблемите на устойчивото развитие и на туризма Елизабет Кьостингер разговаря с европейските си колеги и настоя следващата Еврокомисия да промени правилата за означаване на произхода на продуктите в ЕС. Според Кьостингер, потребителите в общността трябва да имат възможност да се информират откъде всъщност идва месото, което консумират.