Китай призовава гражданите да намалят приема си на хранителни масла, захар и сол. Призивът е част от националната кампания за намаляване на рисковете за здравето на населението, пише Bloomberg.

Китай е най-големият потребител в света на соево масло, например, което се получава при преработка на внесен отвън фасул. Страната е и най-голям консуматор на захар след Индия.

Целта е до 2030 година китайците да консумират не повече от 25-30 грама мазнини на ден за възрастен човек, като трябва да се има предвид, че средната консумацията на масла през 2012 година на човек е била по 42.1 грама дневно. Данните са на ръководителя на Националния институт за хранене и здраве Динг Гангянг.

"Неразумното хранене, особено по-високата консумация на сол, хранителни масла и захар са основните фактори, които увреждат здравето на хората", каза от своя страна на конференция шефът на Националната здравна комисия в страна.

В същото време нездравословните диети пък можели да доведат до затлъстяване, диабет, инсулт и сърдечни заболявания.

В Китай пържените храни са сред най-популярните ястия. В ресторантите също се предлага често риба и телешко, приготвени в горещо чили олио. Потреблението на соево масло пък се е покачило повече от 4 пъти от началото на века.

Страната е и третият в света консуматор на палмово масло.

Националната здравна кампания предвижда и употреба на сол не повече от 5 грама на ден на човек, като през 2012 година средната консумация на сол е била над 10 грама дневно на човек.

Захарта също трябва да се намали според плана - до по-малко от 25-30 града дневно.

Според Гангянг главната причина за затлъстяването при младите е консумацията на сладки и газирани безалкохолни напитки.

Тези ограничения ще бъдат насърчавани в ресторантите, училищата, институциите, както и вкъщи. Хранителните компании ще трябва пък да изписват съдържанието на опасните продукти на опаковките се с грамове.