"Развитието на копаенето на bitcoin ще бъде ограничено", са заявили представители на китайската Централна банка на среща с друг държавен финансов регулатор на 15 септември м.г., твърди Reuters, цитирайки свой източник.

След същата среща бе обявена тоталната забрана на криптоборсите в страната.

Пекин първо забрани първоначалното предлагане на криптовалути, а по-късно и борсите. "Копачите" на bitcoin и други криптовалути тогава изразиха притеснения, че е възможно те да са следващият обект на забрана.

По време на срещата е било обсъдено, че Централната банка няма правомощие да регулира употребата на електроенергия на "миньорите", но има право да заповяда това да направят регионалните правителства, пише агенцията.

"Копаенето" на криптовалути изисква изключително голямо количество енергия. За всяка транзакция е нужен ток, колкото ползва едно средностатистическо българско домакинство за почти месец, показаха изчисления на анализаторът Алекс де Врайс.

Експерти твърдят, че в Китай се намират най-много "копачи". Благодарение на мощни компютърни системи, те решават сложни математически процеси, което гарантира работата на технологията под bitcoin. В замяна те получават такси и "копаят" нова криптовалута.

Чрез ограничаване на количеството електроенергия, което те могат да използват, може да се очаква, че транзакциите на bitcoin и други криптовалути ще бъдат сериозно забавени, а таксите ще подскочат рязко.

Самата Централна банка не е отговорила на Reuters, като се очаква това да стане утре. Все още не е категорично ясно дали институцията има намерение да пристъпи към мярката, или вариантът просто е бил обсъждан.