Безспорно млечните продукти са сред любимите на българския потребител като централно място сред тях има киселото мляко. Изборът на пазара на местни продукти е голям, но въпреки това България остава нетен вносител на суровината и готовите продукти, показва проучване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) с фокус върху развитието на млечния сектор у нас.

Според данните 27% от вътрешното потребление у нас се осигурява от внос. "През последните години в страната се увеличава вносът не само на млечни суровини, но и на млечни продукти, като особено голямо увеличение се наблюдава при вноса на различни видове кашкавали", се посочва в документа.

До 2022 година от центъра очакват импортът да се увеличи до 11,5 хиляди тона годишно от 10,5 хиляди тона между 2013 и 2017 година. Оценката показва, че от 10 години насам страната ни внася повече млечни продукти, отколкото изнася, като тази тенденция ще се засилва в бъдеще.

От друга страна най-голям ръст на експорта на такива продукти от България има при бялото саламурено сирене, като за последните 5 години той достига на година средно 13 хиляди тона. До 2022 година обаче се очаква износът да намалее до 11,5 хиляди тона. От друга страна обаче се очаква по-голям интерес към кашкавала.

Колко са предприятията от бранша у нас и откъде внасят най-много мляко?

Млекопреработвателните предприятия у нас са малко над 210, а дружествата, регистрирани по търговския закон са 172. Вторите преработват основната част от изкупената суровина - 95 на сто от нея. Средно всяко от тях преработва по 2,8 хиляди тона.

От доклада става ясно, че от 2016 година насам расте потреблението на вносно краве мляко за преработка и конкретно импорта на млечна суровина за сметка на сухото мляко. Най-често българските фирми купуват от такива в региона, като Румъния и Унгария. Значителен е обаче и вносът от Холандия и Италия, като там има излишък на сурово мляко.

Ще поскъпват ли млечните продукти?

От САРА посочват, че в резултат на по-високите цени са суровото мляко през изминалата 2017 година е имало и нарастване на тези за крайния потребител. Ръстът за изминалите 12 месеца е в рамките на 10-12% в сравнение с предходната година.

Прогнозата е за задържане на тези нива на цените на дребно през тази година. Между 2018 и 2022 година експертите очакват да има най-голямо поскъпване на тези на пресните и кисели млека. Увеличението ще бъде в рамките на 9-11 на сто в сравнение периода 2013 - 2017 година.

Най-голям скок за последната година има в стойността на маслото - със 70 на сто до 18 лева за килограм при 16 лева преди около две години.

Въпреки ръста в цените се очаква по-голямо потребление на киселите млека и пресните млека. При първите то ще нарасне с 10% до 22 килограма на човек до 2022 година. От друга страна намаление ще има при покупките на бяло саламурено сирене - до 4 килограма от 6 килограма на човек през предходните години.