В продължение на години летището в Пловдив си търси нов стопанин. Що се отнася до бившата аерогара в Русе, която се намира до село Щръклево, през определено време се възобновява темата за връщането му в експлоатация, а наскоро кметът на крайдунавския град посочи, че се работи в тази посока.

Според експерти от двата града могат да бъдат пуснати вътрешни полети към другите части на страната. На това мнение са председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) Тодор Иванджиков и представителят на авиокомпанията за чартърни полети Gullivair Янко Иванов.

По думите на Иванджиков към летището в Пловдив ще има интерес, ако бъдат преразгледани условията на предлаганата концесия. По неговите думи офертата в момента отговаря по-скоро на периода преди пандемията.

"Летището има потенциал, но условията трябва да отговарят на сегашната действителност", посочва той в интервю за BloombergTV България.

Според експерта аерогарата в града може да се развива като хъб не само за граждански, но и за карго полети.

"Около Пловдив има жп линия и автомагистрали. Има потенциал и като летище за бюджетни полети до един град, който се развива през последните години в областта на бизнеса, има история и спа центрове, лозя и винарни, с които да може да привличаме туристи", посочва още Иванджиков.

Той допълва, че към пловдивското летище има интерес от страна на компании, като Ryanair, Wizz Air, както и от турски и израелски авиопревозвачи.

Междувременно компанията Gullivair иска да развива летището край село Щръклево. "Русе е интересен проект, тъй като през последните 20 години летището не се използва по какъвто и да било начин. Хубавото е, че е общинско, като общината има интерес да помогне на свои жители за по-нормален транспортен достъп до София", казва Янко Иванов и допълва:

"Община Русе има намерение да спаси летището, което е в добро състояние. Нашата идея е проста. Русе се намира на 300 километра от София, но е труднодостъпно с автомобил. Стандартният полет от Русе до София би отнел около 30-40 минути".

По неговите изчисления цените на билетите между столицата и крайдунавския град биха били от порядъка на 50-60 лева за полет.