НАТО подписа сделка за близо 700 милиона долара за производство на повече ракети Stinger. Това се случва точно по време на срещата на лидерите във Вашингтон.

Напускащият поста генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви договора, който е фокусиран върху увеличаването на отбранителните производствени способности на страните-членки на НАТО за възпиране на бъдещи атаки, цитиран от Daily Sabah.

Stinger е преносима отбранителна система земя-въздух, която може да се носи и да се стреля от войски или да се монтира на превозно средство и да се използва като защита на къси разстояния срещу самолети. Произведената от Raytheon система беше едно от първите оръжия, изпратени от САЩ в Украйна след инвазията на Русия през 2022 г.

Междувременно срещата на върха на НАТО се провежда на фона на несигурност. Политическите разногласия на САЩ забавиха оръжията за Украйна с месеци, а предстоящите президентски избори пораждат безпокойство, че подкрепата на САЩ - с оръжия и войски - в случай на заплахи срещу страните членки може да не винаги е гарантирана.

Едно от опасенията, че Доналд Тръмп, както предполагаемият кандидат на републиканците, се похвали по време на предизборни речи, че би насърчил Русия да направи каквото иска с членовете на НАТО, които не изпълняват ангажимента си да харчат 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.

Очаква 23 от 32 членки на НАТО да изпълнят ангажимента от 2% тази година, в сравнение със само шест преди нахлуването на Русия в Украйна.

След инвазията САЩ са предоставили оръжия и помощ за сигурността на Украйна за повече от 53,6 милиарда долара. Останалите членове на НАТО и други международни партньори са предоставили общо около 50 милиарда долара за оръжия и помощ за сигурността, според Килския институт за световна икономика, независима изследователска организация, базирана в Германия.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заявява, че за първи път страните от НАТО ще се ангажират да направят планове за укрепване на собствения си индустриален отбранителен капацитет. Той каза, че това ще помогне на алианса "да даде приоритет на производството на най-жизненото отбранително оборудване, от което ще се нуждаем в случай на конфликт".