Цената на ключовата храна за азиатските държави - ориза, поскъпна драстично в резултат на трупаните запаси от домакинствата в разгара на коронавируса. Така цената му достигна 7-годишен връх, като вносителите започнаха да попълват резервите си, а износителите ограничиха доставките, пише CNBC.

Според данните на Thai Rice Exporters Association цената на бенчмарка - 5% бял ориз, е нараснала с 12% от 25 март до 1 април. В резултат в момента стойността на продукта е най-високата от края на април 2013 година, сочат изчисления на Reuters.

Нарастването на цените е в резултат на очакванията за по-голямо търсене на тайландски ориз, след като основните износители - Индия и Виетнам, са изправени пред проблеми с износа заради разпространението на коронавируса там. Това е проблем за държавите от региона, които произвеждат 90% от ориза в света и консумират същото количество.

В Индия търговците са спрели да подписват нови споразумения за доставки заради недостиг на работници и нарушени вериги за доставки. Във Виетнам от друга страна правителството наложи ограничения на експорта.

Дори и преди пика през март обаче оризът постепенно поскъпваше от края на 2019 година насам заради сушата в Тайланд и силното търсене от страна на азиатски и африкански страни. Тайланд е вторият най-голям износител на продукта след Индия и преди Виетнам.