Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че са били обещани почти 800 милиона долара помощи, които да помогнат на организацията в отговора й срещу пандемията на новия коронавирус.

Целта на СЗО е да събере 1,7 милиарда долара, което означава, че към момента остава празнина от малко над 900 милиона долара до запълването на сумата, пише CNN.

"От началото на пандемията СЗО работи ден и нощ за координиране на глобалния отговор на всички нива на организацията - предоставяне на технически съвети, катализиране на политическата солидарност, мобилизиране на ресурси, координиране на логистиката и много други", заяви Гебрейесус на заседанието на изпълнителния съвет на СЗО днес.

Tръмп заплашва да изтегли трайно американското финансиране към СЗО

Tръмп заплашва да изтегли трайно американското финансиране към СЗО

СЗО игнорирала доклади за разпространението на Covid-19 в Ухан от началото на декември

Коментарът на директора на СЗО идва на фона на атаката, която е насочена към него и организацията от президента на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация. Преди само дни Тръмп заплаши, че ще изтегли трайно американското финансиране към СЗО, "ако организацията не се ангажира със съществени подобрения в следващите 30 дни".

В категоричното писмо на президента на САЩ се твърди, че СЗО "последователно игнорира достоверни доклади за разпространението на коронавирус в Ухан в началото на декември 2019 година или дори по-рано". Освен това СЗО многократно отправяла твърдения за коронавируса, които били грубо неточни или подвеждащи.

Китай започна да отпуска „помощи“ от $2 милиарда на други държави

Китай започна да отпуска „помощи“ от $2 милиарда на други държави

Те ще бъдат предоставени през тази и следващата година