Черният петък може да се усеща малко по-нормален тази година в сравнение с миналата, когато купувачите предимно оставаха вкъщи и правеха покупките си онлайн. Очаква се близо 2 милиона повече хора в САЩ да пазаруват, в сравнение с миналата година, по празниците от Деня на благодарността до Кибер понеделника. И около 64% от американците планират да пазаруват в "традиционните магазини" по време на "черния петък" тази година, в сравнение с 51% миналата година, според съвместен доклад, публикуван от Националната федерация за търговия на дребно и Prosper Insights & Analytics, фирма за анализ на продажбите на дребно.

Но много американци започнаха да пазаруват празнични подаръци още на Хелоуин - като се съобразиха с предупрежденията на търговците на дребно, че проблемите, с веригата за доставки, могат да доведат до недостиг на популярни играчки, технологии и други стоки, произведени в чужбина.

Всъщност около 28% от американците са приключили с ваканционното си пазаруване до началото на ноември, според съвместния доклад, базиран на проучване сред повече от 7800 възрастни в САЩ.

Инфлацията - която е на рекордно високо ниво от 31 години, като цените на стоките и услугите са се повишили с 6,2% от миналата година - също отличава тазгодишния "Черен петък" от последните години. Но това може да работи в полза на потребителите, каза Даяна Смит, анализатор на дребно в Mintel."Още по-важно е, че търговците на дребно ще предлагат сделки тази година в условията на инфлация, която може да накара потребителите да бъдат по-бдителни относно начина, по който пазаруват", каза тя пред MarketWatch.

"Но това, което вероятно ще се случи, е, че тези отстъпки ще се предлагат при ниски количества", каза Кристин Макграт, редактор на The Real Deal в RetailMeNot. "Потребителите ще бъдат привлечени от по-ниска цена, но може да не успеят да хванат този конкретен артикул.

"Както миналата година, Черният петък "вече не е "ден" - това е "събитие", което продължава месец или повече", каза Смит, добавяйки, че търговците на дребно целенасочено започнаха да го популяризират по-рано тази година, "за да насърчат по-ранното пазаруване поради Недостига в запасите и закъсненията."Не всички продукти обаче, ще бъдат еднакво намалени.

Ето пет групи продукти, които експертите препоръчват на щатските потребители да пропускат да купуват по време на разпродажбите на "Черния петък":

Облекло

Въз основа на вече предлаганите сделки за "Черен петък", отстъпките за облекло "са сравними с това, което сме виждали през последните години", което обикновено е в границите на 30% отстъпка от продажните цени, според Реджина Конуей, която проучва продажбите и промоциите за Slickdeals, сайт, който проследява намаленията на дребно. "Но е възможно началната сума в долари за тези артикули леко да се е повишила.""Въпреки това, магазините използват това време, за да се опитат да изчистят част от съществуващите си запаси, за да направят място за предстоящите сезони, така че може да видим по-големи отстъпки през през следващите месеци".

PS5 и Xbox Series X

Когато става въпрос за игрови конзоли като тези на SONY PS5 и Xbox Series, сделката" е просто възможността да получите достъп до такава на цена на дребно", каза Конуей. PS5 се продава за $499,99 в BestBuy и Walmart, но не беше на склад и в двата магазина към петък.

Те бяха особено трудни за намиране през цялата година поради продължаващия недостиг на микрочипове и всеобхватни проблеми с веригата за доставки. Има дори уебсайт, който изброява кога магазините трябва да възстановят запасите си.

Въпреки това потребителите може да получат отстъпка от $10 за определени цветове на Nintendo Switch Lite конзоли, каза Макграт. Те се продават за около $199,99 в търговци на дребно като Target и GameStop. "Като цяло, игралните конзоли няма да получат вълнуващи отстъпки тази година, така че не се фокусирайте върху тях, освен ако само намирането на такава на склад не е достатъчно за вас", каза Макграт.

Съоръжения за упражнения

Ако сте хвърлили око на нов комплект тежести или дори Peloton, трябва да изчакате, за да доближите до новата година, каза Конуей. Тогава "марките се облягат на решенията на хората да влязат във форма или да подобрят здравето си" и предлагат по-големи отстъпки, добави тя.

Телевизори

Макар че може да е изкушаващо да купите нов телевизор на "Черния петък", особено когато търговците на дребно се хвалят с привидно "твърде добри, за да са истина" сделки - често има уловка, каза Макграт. Обикновено телевизионните модели, които излизат в продажба на Черния петък, са остарели модели, които ще трябва да бъдат подменени или ремонтирани след няколко години.

Мебели

"Освен ако абсолютно не се наложи да замените секцията си или леглото в спалнята, няма абсолютна никакава причина да купувате мебели по време на "Черния петък" и да отклоните вниманието си от по-интелигентните покупки", каза Макграт пред MarketWatch. "Всъщност ще имате още една възможност да спестите много от покупка на мебели в Деня на президентите" през февруари.