Палмовото масло е най-използваното в хранителната индустрия масло, като то е продукт, използван за производството на редица сладки изделия, както и за козметични продукти.

А в момента то е и един от най-горещите продукти на световния пазар, като през последната година цената му нарасна с над 120% и удари рекорд от 1091 долара за тон в сряда. Това е лоша новина за редица производства - от това на шоколад, през сапуни, червила, до биогориво.

"Достигането до исторически връх на цената на палмовото масло ще окаже влияние върху потребителските навици", предупреждава ръководителят на отдела за търговия на анализаторската компания Kaleesuwari International.

"Очаква се потреблението да се свие. И ако тази възходяща тенденция при цените се запази, това вероятно ще доведе до промени в навиците на потребителите по отношение на храните, както и на производителите им", обяснява още той, цитиран от Bloomberg.

Цената на какаото в Европа удари над годишно дъно

Цената на какаото в Европа удари над годишно дъно

Причините са прогнозите за добра реколта и сривът в потреблението

Най-големият вносител на палмово масло в света е Индия, следвана от Китай. А най-големият производител е Индонезия. В Европа и САЩ в последните години маслото е недолюбвано заради това, че добиването му е свързано с обезлесяване и нарушаване на хабитата на животински видове.

В световен план обаче компаниите от хранителната и козметичната индустрия защитават позицията си, че палмовото масло, което използват, се добива и произвежда устойчиво.

От друга страна тези, които решат да заменят палмовото масло с друго алтернативно, ще срещнат не по-малки проблеми. Причината е, че соевото масло, което е второто по популярност, също е значително по-скъпо. За последната година неговата цена се увеличи със 150%. Цените на слънчогледовото масло, от своя страна, се удвоиха за същия период.

Накъдето погледнете цените растат. И какво следва от това?

Накъдето погледнете цените растат. И какво следва от това?

Суровини и потребителски стоки - всичко поскъпва, а въпросът е дали това ще е временно или по-продължително явление