Насред рухналите останки от някога мощната петролна индустрия на Венецуела, пъстър екип от неизвестни компании успя да постигне нещо, което се смяташе за невъзможно: удвои добива на петрол в страната в рамките на година, разказва Bloomberg.

Държавната Petroleos de Venezuela SA добива по 908 хил. барела дневно през последната седмица, според източници на агенцията. Петролът се търгува срещу около $75 за барел и черното злато представлява жизненоважен източник на средства за нацията, разтърсена от американските санкции и продължаващата вече седем години рецесия.

За да постигне този успех, PDVSA прибягва към отчаяни мерки. Според източниците, компанията раздава договори на неизвестни местни компании с обещанието да им плати в старо желязо или, в някои случаи, с раници, пълни с американски долари.

В опит да намали и собствените си разходи, тя кара тези контрактори да наемат служителите ѝ за краткосрочни проекти.

Възстановяването прави постигането на целта на президента Николас Мадуро от един милион барела дневно възможна. Разбира се, за страната с най-големите доказани залежи на петрол, това е нищо. Но увеличения добив добавя още един непрогнозируем елемент към петролния пазар, разтърсен от новия вариант на коронавируса.

За случайния наблюдатели почти нищо не се е променило край река Ориноко. Регионът е сянка на някогашното си могъщество, което превърна южноамериканската държава в световен енергиен гигант. Превозните средства, с които тежкото оборудване за добив бе местено, почти липсват. Чуждестранните складове се опустели и се разпадат. Камионите се движат бавно по пътищата, натоварили старо желязо — разглобени тръбопроводи, които трябва да бъдат продадени в чужбина.

Но засега опитът на PDSVA да увеличи добива явно работи, макар и бавно. Дневният добив от 908 хил. барела е близък до този на Оман, малък износител. В златната ера на 90-те Венецуела добиваше три пъти повече.

През ноември товарът на корабите, превозващи венецуелски петрол, надхвърли половин милион барела дневно за първи път от година. Макар да не е ясно накъде точно се изнася черното злато, досега милиони барели достигаха Китай чрез тактики като трансфери от кораб към кораб, кухи компании и заглушени сателитни сигнали.

Наблюдателите поставят под съмнение способността на Венецуела да задържи добива на тези нива, особено на фона на честите пожари и други проблеми.

Регулярните доставки на ирански кондензат също са ключови. Супер лекият петрол позволява на PDVSA да пренася добития тежък към рафинерии край брега. От юли насам във Венецуела са пристигнали три кораба с 4,6 млн. барела ирански кондензат.

Сега Венецуела се концентрира и върху петролни полета, които са в сравнително добро състояние, но дузини други остават затворени. PDVSA може да "канибализира" и тях — разрушавайки тръбопроводи, двигатели и друго оборудване, което може да продаде, за да финансира дейността си. Докато това се случва, възстановяването на страната като петролна суперсила остава далечна мечта.

Официално за Венецуела: над три четвърти от хората живеят в крайна бедност

Официално за Венецуела: над три четвърти от хората живеят в крайна бедност

Според данните на ново проучване 76 на сто от населението на някога проспериращата страна днес живее в крайна нищета