Повече от 80% от хората в Япония, които са били анкетирани в две анкети през последните няколко дни, казват, че Олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отменени или отложени, или са на мнение, че те няма да се състоят, предаде Associated Press.

Анкетите са проведени от японските информационни агенции Kyodo и Tokyo Broadcasting System (TBS), а резултатите са лоша новина за организаторите от Токио и Международния олимпийски комитет, тъй като продължават да твърдят, че отложената Олимпиада от миналата година ще стартира на 23 юли.

Токио се бори с поредната вълна случаи на коронавирус, които накараха националното правителство миналата седмица да обяви извънредно положение. При обявяването на извънредната ситуация министър-председателят Йошихиде Суга заяви, че е уверен, че Олимпиадата ще се проведе.

Япония контролира вируса сравнително добре, но увеличаването на случаите засили скептицизма относно необходимостта от олимпийски игри и опасността от потенциалното пристигане на 15 хил. олимпийски и параолимпийски спортисти в страната.

Япония е приписала около 3,8 хил. смъртни случая на коронавируса от общо население от 126 млн. души.

Анкетата на TBS попита дали Олимпиадата може да се проведе. В телефонното проучване с 1261 респонденти 81% са отговорили с "не", а само 13% - с "да". Отговорите "не" се увеличиха с 18 процентни пункта от подобно проучване през декември миналата година.

В анкетата на Kyodo, 80,1% от анкетираните в телефонно проучване казват, че Олимпийските игри трябва да бъдат отменени или отложени. Същият въпрос през декември откри, че 63% призовават за отмяна или отлагане. От информационната агенция изтъкнаха, че проучването обхваща 715 случайно избрани домакинства с избиратели. Нито една анкета не е посочила грешка.

Япония официално изхарчи 15,4 млрд. долара за провеждане на Олимпийските игри, въпреки че няколко правителствени одита показват, че реалният им размер е почти два пъти по-висок - около 25 млрд. долара. От тази сума само около 6,7 млрд. долара не са публични пари.