Смъртните случаи извън Китай, породени от Covid-19, за първи път са повече от тези, регистрирани в Поднебесната империя, пише The Wall Street Journal. Центърът на пандемията се измести решително от азиатската държава към Съединените американски щати и Европа и накара редица държави да ограничат пътуванията и събиранията, за да ограничат заразата.

Над 3,3 хил. души от страни като Италия, Иран и Испания са починали към понеделник сутринта, в сравнение с около 3,2 хи. в Китай, по данни, събрани от Johns Hopkins University. Общите случаи на заразени в Поднебесната империя (ок. 81 хил.) бяха надминати от тези извън страната (ок. 88 хил.)

В петък Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че епицентърът на епидемията се е преместил от Китай в Европа. От организацията призоваха правителствата да използват агресивни мерки, за да ограничат събиранията и да спасят животи.

След като бяха хванати неподготвени от бързото разпространение, европейските страни вече затварят граници, училища и магазини. Германия съобщи, че ще затвори частично границите си. През уикенда Испания наложи национална карантина, по подобие на Италия, забранявайки на гражданите да напускат домовете си без изрична неотложна причина. Франция затвори ресторанти и барове. Изправена пред наплив на французи, които искат да пазаруват, Германия затвори границата си със страната.