В София ще има нова трамвайна линия под номер 27. Тя ще е с маршрут кв. "Манастирски ливади" до надлез "Надежда". Това става ясно от доклад, който ще бъде обсъден и гласуван на сесията на Столичния общински съвет (СОС) утре.

В пикови часове разписанието ще е на 4 минути, през деня на 5-6 минути, а вечерта - на 13 минути.

Според доклада промените са "с оглед подобряване условията за пътуване с градския транспорт и проведен анализ на пътно-транспортната обстановка" в някои райони в посочените райони.

В доклада е записано още трамваите по новата линия 27 да се движат по маршрута на трамвайна линия 7 от ж.к. "Манастирски ливади" до площад "Македония", надясно по улица "Алабин", наляво по бул. "Витоша", направо по бул. "Кн. Мария Луиза" до надлез "Надежда".

След приключване на ремонта се предлага маршрута на трамвай номер 1 да се промени: от ж.к. "Иван Вазов" до площад "Македония", надясно по ул. "Алабин", наляво по бул. "Витоша", направо по бул. "Княгиня Мария Луиза" до Централна автогара с преминаване еднопосочно по ул. "Струга" и обратно. Предложенията са с цел "подобряване на обслужването и създаване на нови транспортни връзки на жителите от квартал "Иван Вазов".

Сред прелжолежите промени са и трамвай номер 6 да се движи през 15 минути, а не както досега през 20 минути.