Как ще реагирате, ако Ви кажем, че София има капацитета да поеме допълнително още 1 милион души население? В момента по официалната статистика на НСИ от 2017 година в столицата живеят общо 1 325 429 души. Но според арх. Любо Георгиев, изпълнителен директор на "Софпроект" и ръководител на екипа "Визия за София", градът има място за още.

Това изказване той направи днес на форума за имоти Residential Forum 2019, където за първи път беше представен анализ на жилищния капацитет на Столична община. Данните от него показват ясно: капацитет за застрояване и населяване имат южните и източните райони на столицата.

Анализът е направен в три вариации - при 30 кв.м. на жител, при 35 кв.м. и при 40 кв.м., каквито граници според архитектите биха осигурили комфортна чиста полезна площ за обитаване от един човек.

В границите на София

Най-голям поемен капацитет при съществуващите сгради имат кварталите "Младост" 1 и 3, както и "Овча Купел" 2 и "Стрелбище":

Снимка 424407

По отношение на незастроените имоти обаче първенците по капацитет са други - кварталите "Малинова долина - запад", "Манастирски ливади - изток" и "Горубляне" 1 и 2:

Снимка 424409

Извън границите на София

Анализът разглежда и капацитета на разширяване извън строителните граници на столицата. Според резултатите най-голям капацитет при сега наличните сгради имат "Банкя", "Владая", "Нови Искър" и "Бистрица":

Снимка 424406

А местата, където има най-голяма възможност за застрояване са "Герман", "Иваняне" и "Нови Искър":

Снимка 424408

Пълният анализ може да намерите тук.