Великобритания има сериозен проблем - страната е изправена пред недостиг на природен газ и няма да може да покрива нуждите си, като ниските температури и проблемите с вноса допълнително усложняват ситуацията.

Макар че газът е основен източник на отопление на Острова, проблемът е малко вероятно да засегне домакинствата. Ако обаче не дойдат нови доставки, това може сериозно да повлияе на индустриалните потребители.

Дневните цени на газа на едро до 200 пенса за терм след официалното предупреждение за дефицита, което е призив към доставчиците да внесат повече газ. Впоследствие цените спаднаха до 170 пенса.

Прогнозата на Националната енергийна мрежа за деня показва дефицит през деня от 49.5 млн. куб. м под прогнозираната нужда на страната от 395.7 млн. куб. м. Компанията призова да се попълни тази липса.

Недостигът сериозно повиши цената на газа

Недостигът сериозно повиши цената на газа

Бурята Ема, наречена "Звярът от Изтока", донесе снежна виелица и ниски температури, които сериозно увеличиха енергийното потребление на Острова. В резултат на това търсенето на газ достигна до 5-годишен връх, според компанията наблюдател на пазара Platts.

Здравните власти препоръчват британците да поддържат в домовете си температура от 18 градуса по Целзий.

Ситуацията се усложни от няколко прекъсвания на доставките, включително проблеми с газопровода от Холандия, намаляване на газовите потоци от Норвегия и технически проблеми в обекти във Великобритания, включително терминала Северен Моркамб Бароу.

Скокът в цената на природния газ е много по-висок от този през декември, когато основен газопровод в Северно море беше затворен за ремонт.

Кризата е и първият основен тест за енергийна сигурност в Обединеното кралство, откакто най-голямото газохранилище на страната беше закрито миналата година. Той се намираше в Северно море и формираше 70% от запасите за съхранение на газ във Великобритания.