Тъй като търсенето на енергия се възстановява след дъната си през пандемията, а запасите от природен газ са необичайно ниски за сезона, европейските компании използват повече въглища, предаде Oilprice. Така недостигът на газ може да се превърне в ключов препъникамък към преминаването към "зелена" енергия.

Тази година, въпреки рекордно високата цена на въглерода в Европа, използването на въглища за производство на електроенергия е скочило с до 15% в някои места, каза Анди Сомер, ръководител на екипа по фундаментален анализ и моделиране в швейцарската Axpo Solutions.

"Запасите на газ в момента са толкова ниски, че Европа не може да си позволи да произвежда допълнително производство на енергия с горивото", каза Сомер пред Bloomberg.

Запасите от природен газ са с около 25% под средното за последните пет години, което доведе до повече производство на енергия от въглища. Европа вече беше започнала да се запасява с природен газ след студената зима, която изтощи запасите, когато необичайно студеното време през април доведе до твърде висока употреба на складовите запаси.

"Застудяването през април предизвика контрасезонно нетно изтегляне на материалните запаси, понижавайки размера на резервите, които от няколко месеца са под средните сезонни стойности", заяви Wood Mackenzie в краткосрочните си прогнози за търговията.

В резултат на ниските запаси, цената на холандския TTF газ се повиши с над 50% през 2021 г. Цените са близо до най-високото си равнище от пролетта на 2008 г. насам.

Настоящата ситуация с енергийния микс в Европа е показателна за предизвикателствата, пред които са изправени континентът и Европейският съюз в стремежа си да направят мрежите по-зелени. Употребата на въглища в производството на електроенергия също се увеличава в САЩ