Уорън Бъфет призова корпорациите в Америка да направят своите управителни съвети по-отговорни пред акционерите, да намалят заплащането на главните изпълнителни директори и да изискат от тях да купуват повече акции от компанията.

В писмо до акционерите на холдинговото дружество Berkshire Hathaway Inc., на което Бъфет е собственик, той заяви, че възнаграждението на някои директори е "скочило" до сериозни нива, достигайки дори до между 500 и 600 хил. долара месечно.

В Apple Бъфет намери своя мечтан "слон"

В Apple Бъфет намери своя мечтан "слон"

Инвеститорът не искаше да инвестира в технологични компании, но залогът в производителя на iPhone се отплаща

Според Бъфет, една от големите американски компании има осем директори, които никога не са купували акциите ѝ със собствени пари. "Чувствам се по-сигурен, когато директорите на компаниите ни купуват акции със спестяванията си, а не просто получават активи безвъзмездно", пише Бъфет. В Berkshire има повече от 90 оперативни единици. Сред тях са железопътната линия на BNSF, автомобилния застраховател Geico и веригата за сладоледи Dairy Queen.

Собственият му борд с 14 души не е образец за млад екип, като шестимата директори - включително 89-годишният Бъфет - са над 70-годишна възраст, а трима други са над 90 години. Влиянието на гласовете на повечето директори в Berkshire е ограничено, защото Бъфет, считан от мнозина за един от най-големите инвеститори в света, контролира почти една трета от гласовете, въпреки че притежава само една шеста от акциите на Berkshire.

Топ 10 компаниите в портфейла на Уорън Бъфет

Топ 10 компаниите в портфейла на Уорън Бъфет

Кои са те?

Бъфет е бил директор в 21 компании, включително Coca-Cola, Kraft Heinz и Washington Post, като във всички, освен две, има значителен дял акции. Той се е отказал от всички директорски функции освен от Berkshire.