Едно от най-познатите лица в автомобилния бранш по света слиза от сцената. Дитер Цече, който от 13 години ръководи германския концерн Daimler, се оттегля в края на месец май. Тогава 66-годишният мениджър ще предаде поста на своя наследник - Ола Келениус.

Известен още като Dr. Z, Цече е вероятно толкова познат на света, колкото и самата емблема на Mercedes-Benz. Със своите разпознаваеми мустаци той управлява автомобилния гигант от 2006 година, като вече над 40 години инженерът е част от компанията.

Въпреки обаче че той се превърна в институция за нея и сектора като цяло, резултатите от неговата работа се приемат със смесени чувства. Според фонд мениджърът на Union Invest Михаел Мудорс, цитиран от германската n-tv, Цече е постигнал много, но накрая е действал твърде колебливо.

Ола Калениус ще бъде новият изпълнителен директор на Daimler

За първи път в историята чужденец застава начело на Mercedes

49-годишният швед наследява досегашният ръководител Дитер Цетше

Цече успява да се справи с тежкото наследство на своя предшественик Шремп и да преведе компанията през финансовата и последвалата я икономическа криза, извеждайки я отново до върховете на автомобилния пазар. Връхната точка беше през март 2015 година, когато пазарната капитализация на Daimler AG достигна 102 милиарда евро - шест пъти повече спрямо шест години по-рано.

През последните четири години обаче ситуацията се промени и скандалът "Дизелгейт" докара сериозни трудности както на компанията, така и на голяма част от нейните конкуренти. Ето защо очакванията на инвеститорите към следващия ръководител на компанията са големи.

Изпитанията пред него няма да са малко. Сред тях да преведе компания през промените в автомобилния бранш като електрическите автомобили, както и да я изправи на крака след последствията на скандалите.