Американската технологична компания Microsoft заяви, че е възобновила продажбите на лаптопи на китайския производител Huawei на своя сайт след едномесечно спиране.

Тези действия са в резултата на ограниченията върху американките компании за сътрудничество с китайския гигант, наложени от президента Тръмп, пише CNBC. Промяната от страна на Microsoft е заради споразумението, компанията да предоставя своята Windows операционна система. Тя остава основен източник на приходи за Microsoft, която концентрира усилията си и върху развиването на облачните услуги.

След забраната от Администрацията на Тръмп миналия месец, продукти като MateBook X Pro изчезнаха от сайта на Microsoft. По-късно периодът на рестрикцията бе намален на 90 дни, а сега вече лаптопите на Huawei отново са налични за потребителите.

"Обмисляхме и ще продължим да реагираме на многобройните бизнес, технически и регулаторни усложнения, произтичащи от неотдавнашното добавяне на Huawei към списъка на компаниите с експортни административни правила на Министерството на търговията в САЩ. В резултат на това ние възобновяваме продажбата на съществуващите инвентаризации на устройствата на Huawei в Microsoft Store ", заяви говорител на Microsoft.

Водещи технологични компании забраняват достъпа на служителите си до Huawei

Водещи технологични компании забраняват достъпа на служителите си до Huawei

Те не искат техните служители да контактуват с колеги от китайския производител

Освен това от американския гигант са заявили, че ще продължат да доставят софтуерни ъпдейти на устройства на Huawei на потребители.

"Ние се предържаме към целта си да осигуряваме изключителни преживявания за клиентите си. Първоначалния ни анализ и оценка на решението на Министерството на търговията за Huawei показа, че можем да продължим да предлагаме актуализации за софтуера на Microsoft за клиенти с устройства на Huawei", заявиха от американската компания.

Промяната идва малко след като от китайския производител обявиха, че имат готовност да пуснат своя операционна система.

Приходите за Microsoft от такива клиенти са нараснали значително през последните години.

През последните седмици доста американски компании промениха своите прогнози, тъй като очакват да продават по-малко на Huаwei.