Създателят на южнокорейският гигант Lotte Group и един от най-възрастните милиардери в Азия е починал на 98-годишна възраст. Шин Кук-хо е издъхнал в дома си в Сеул в неделя, съобщава CNN Business.

Смъртта на Шин бележи края на една ера, пише медията. Той беше единственият оцелял основател на звездната петорка на Южна Корея, в която влизат конгломератите Hyundai, LG, Lotte, Samsung и SK, които доминират икономиката на азиатската страна.

Роденият в град Улсан през 1921 година Шин се премества в Япония в търсене на възможности да забогатее. В началото той започва да работи като доставчик на мляко и раздавач на вестници. През 1944 година основава петролна компания, но бизнесът му се срива след американските бомбардировки в Япония в началото на Втората световна война.

Така през 1948 година той поставя началото на своята империя Lotte. Идеята му за компанията идва, когато той забелязва колко популярни са дъвките сред американските войници в Япония. Lotte започва да произвежда същите продукти и да ги продава на азиатския пазар.

Близо две десетилетия по-късно Шин мести бизнеса в своята родина. Постепенно Lotte се превръща в най-голямата семейна корпорация в Южна Корея, като разширява портфолиото си и се занимава не само с производството на дъвки и десерти, но и с търговия, строителство, хотелски бизнес и други.

Сред активите на гиганта са професионален баскетболен тим, носещ името Lotte Giants, New York Palace Hotel на "Мадисън авеню" и най-високата сграда в азиатската страна - 123- метровата Lotte World Tower.

От Federation of Korean Industries описват Шин Кук-хо като един от бизнесмените, помогнали за възраждането на следвоенна Южна Корея.