Германският инженерен гигант Siemens обяви, че ще отдели от основния си бизнес дивизията, занимаваща се с електроенергия и газ, съобщава Reuters. Този сегмент беше причина за представените от компанията слаби резултати. Причината за спада в бизнеса е по-малкото търсене на фона на развитието на възобновяемата енергия.

Подразделението ще се превърне в отделна компания от септември 2020 година. Самата Siemens ще запази под 50% дял в новото дружество.

Успоредно с това от компанията съобщават, че ще предприемат стъпки към съкращаване на част от служителите си в основния си бизнес с цел намаляване на разходите с около 2,2 милиарда евро до 2023 година.

Плановете включват освобождаването на 4900 души в дивизията на т.нар. дигитални индустрии, 3000 в сферата на т.нар. "умни инфраструктури" и още 2500. В същото време компанията ще отвори 25 000 работни места в други направления.

В глобален мащаб към 2018 година Siemens има 379 000 служители.

Компанията има дъщерна фирма и в България - "Сименс" ЕООД, която е доставчик на продукти за индустрията, енергетиката, здравеопазването и инфраструктурата. За нея работят над 500 души.