Най-големият телеком в Испания Telefonica SA обмисля да съкрати около 5 000 служители в страната, пише Bloomberg, позовавайки се на собствени източници в компанията, които искат да останат анонимни поради чувствителността на информацията.

Спрямо данните операторът иска да съкрати работните места, предлагайки на служителите доброволен пенсионен план. Целта е да се намалят разходите на компанията, което да доведе до увеличаване на цената на акциите.

Телефонният оператор и синдикатите са имали вече предварителни дискусии, на които са обсъждали така наречените стимулирани пенсионни планове за работници над 53 години.

Според източниците на агенцията компанията ще бъде готова до утре да представи на синдикатите официално предложение за вида на пенсионния пакет.

Планът за съкращаване на персонала е един от няколкото варианта, които се обсъждали от ръководството на компанията през последните няколко седмици. Планът може и вече да е бил вече обсъден на днешното заседание на борда на директорите, което е било извънредно свикано две седмици по-рано, за да се намери решения за спада в цената на акциите на компанията и начините за връщането на растежа.

Говорителят на Telefonica отказа коментар.

В хода на последното десетилетие Telefonica често използва оферти за ранно пенсиониране, за да намали числеността на персонала си. Последно такова действие беше предприето през 2016 година, когато компанията пое авансово плащане за 2,9 милиарда евро (3,2 милиарда долара) за програмите за ранно пенсиониране.

Настоящото предложение обаче ще бъде по-различно - ще включва и програми за "преквалифициране" за останалите служители, така че те да развият допълнителни таланти и да се реализират по-добре във фирмата, допълва един от източниците.

Vodafone изкарва телефонните си кули в нова компания

Vodafone изкарва телефонните си кули в нова компания

Новата фирма ще управлява 61 700 антени в 10 държави