В края на миналата седмица съоснователят и директор в Uber Technologies Травис Каланик е продал 20% от дела си в стартъпа, предаде Bloomberg. До този ход се стигна, след като търговията с ценните ѝ книги беше запорирана за 180 дни след първичното ѝ публично предлагане през май. Каланик е продал 20,3 милиона акции на стойност 547 млн. долара, които са били съхранявани във фонд.

След продажбата акциите на Uber спаднаха до най-ниската стойност в историята, като в петък се търгуваха при цена от 26,94 долара за акция, преди отново леко да поскъпнат в началото на тази седмица до 27,14 долара за акция. Oт листването на акциите на Uber на борсата те изгубиха общо 40% от стойността си, което доведе до спад на оценката на компанията от почти 76 млрд. долара до 46 млрд. долара.

Uber се надява да излезе на печалба през 2021

Uber се надява да излезе на печалба през 2021

След нова загуба от $1,2 милиарда през последните три месеца

Каланик беше освободен от поста главен изпълнителен директор на Uber през 2017 г., въпреки че остава един от най-богатите предприемачи в технологичния сектор. Той вече притежава 78 млн. акции в Uber, което се равнява на миноритарен дял от 4,6%, а нетното му състояние възлиза на 3,7 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.

През пролетта на миналата година той създаде фонда 10100 и туитна, че ще се фокусира върху "страстите си, инвестициите, идеите и високите залози". Почти по същото време Каланик купи мажоритарния дял в закъсалата компания за недвижими имоти City Storage Systems за 150 млн. долара и се назначи като главен изпълнителен директор.

Uber с второ мащабно съкращение на служители

Uber с второ мащабно съкращение на служители

Над 400 работници са съкратени от инженерния и продуктовия отдел на стартъпа

Последното начинание на Каланик - CloudKitchens, което е подразделение на City Storage, успя да набере инвестиция в размер на 400 млн. долара от публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Така стартъпът получи пазарна оценка от 5 млрд. долара. Компанията предлага кухненско оборудване за търговски обекти и ресторанти под наем.