Германският автомобилен производител Volkswagen AG и американската компания Ford Motors Company са подписали съвместен меморандум за разбирателство. В него се разглежда възможността за създаване на стратегически алианс насочен към повишаване конкурентоспособността на двете компании.

Както се посочва в прессъобщението на Volkswagen сред вариантите на партньорството те могат да се занимават със съвместни разработки на автомобили за лекотоварни превози.

Но не се обсъжда партньорството да включва взаимен обмен на акции, което показва, че не става дума за възможно сливане на двата автомобилни гиганти.

По-рано ръководството на Volkswagen одобри план за подготовката на подразделението си Volkswagen Truck & Bus за евентуално отделяне в самостоятелна компания, която да се листва на борсата.

На свой ред в момента Ford реализира програма за съкращаване на разходите на сума $25,5 милиарда в течение на 4 години. Тя цели да повиши рентабилността на компанията, доколкото по този показател Ford съществено отстъпва на преките си конкуренти на американския и световния пазар - General Motors и Fiat Chrysler.