Напредването на технологиите доведе до непрекъснато използване на новите устройства и непрестанен достъп до интернет. Смартфонът е, ако не най-използваният, то един от най използваните технологични продукти. Компактността му, съчетана с най-различни функции, го правят неизменна част от ежедневието на хората.

Често обаче някои функции на телефоните имат негативен ефект, тъй като отвличат вниманието на притежателите си. Фокусирайки се върху тях, хората оставят на заден план основните си задачи.

Според Джордана Джейкъбс, психотерапевт от Ню Йорк, смартфоните могат да намалят значително производителността. Има определени навици, свързани със смартфона, които пречат на човек. Някои от тях описва Business Insider:

Безсмислено проверяване на имейлите

Според Джейкъбс ние живеем в настоящето, а честата проверка на имейлите ни кара да насочваме мисленето си или за бъдещи, или за минали ситуации.

Постоянното снимане

Целта да запечатате идеалния кадър ви прави безразлични към останалото, тъй като така можете да пропуснете положителното, което се случва в момента.

Влизането в социалните мрежи

Проверката на профила и последните публикации в социалните мрежи ви кара да сте обсебени от живота на останалите за сметка на вашия и важните задачи, които имате да вършите.

Текстовите съобщения

Когато общувате виртуално, е твърде вероятно да пропуснете разговор в заобикалящата ви среда. Освен това получените съобщения ви карат да се концентрирате върху проблемите на другите.

Не можете да останете насаме със себе си

Според Джейкъбс хората са отвикнали да остават сами, за да анализират и премислят нещата. Те са неотлъчно до телефоните си, но времето, в което човек да помисли сам е много важно, тъй като така си открива грешките и може да е по-продуктивен.

Приложения за продуктивност

Експертите смятат, че реално има такива приложения, които мога да повишат продуктивността на човек. Съществуват много, които само отнемат ценно време.

Уведомленията разсейват

Независимо дали известията са за текстови съобщения или друг вид новина, те водят до разсеяност при вършенето на каквато и да е работа. Затова е добре те да се изключат.

Верижна реакция

Когато човек вземе телефона си, за да провери дадено нещо, той никога не прави само предвиденото. Така ако иска да провери какво ще е времето, ще последва влизане в друг сайт, друго приложение и редица още възможности, а това губи много време.

Облъчването от смартфоните влияе на съня

Специалисти твърдят, че синята светлина, която се излъчва докато ползваме телефон е вредна за съня, тъй като има въздействие върху нервната система, а оттам и върху хормона, отговарящ за съня.

Загубили сме способността да чуваме и да се учим

Според Джейкъбс сме загубили способността си да чуваме, защото разчитаме на това, че можем да намерим всичко в интернет. Сигурността, че има всякаква информация налична, ако ни потрябва, забавя продуктивността и намалява креативността ни.