Политехническият университет в Букурещ вече може да започне изграждането на първите 3 сгради от планирания нов кампус, съобщи румънската медия Profit.ro. Учебното заведение е получило разрешение за строеж, с което на практика се дава старт и на по-значимия проект - технологичен парк, чиято стойност според изчисления на медията възлиза на над 70 млн. евро и ще бъде един от най-големите в Румъния.

Огромният "квартал" на иновациите ще се разполага на университетски парцел с площ от 3,6 ха, намиращ се в сектор 6. Към момента на него има оранжерии, които предстои да бъдат разрушени.

Пропастта между професионално образование и икономика расте

Пропастта между професионално образование и икономика расте

Половината ученици в бившите техникуми учат специалности, по които после няма да работят

Мащабният проект включва офис сгради за бизнес и технологични инкубатори и научни изследвания, студентски общежития, учебни и конферентни зали, търговски площи, дейта център. Разбира се, предвидени са и съоръжения за отдих като например плувен басейн, фитнес зала, тенис и футболни игрища.

Съгласно първоначалните планове комплексът ще се състои от 8 сгради с максимум 11 етажа, както и прилежащи съоръжения. Според Тудор Присекару, президент на Сената на Политехническия университет, цитиран от румънската медия, първият етап би трябвало да бъде финализиран през септември 2026 г.