Преди две години най-голямата верига за търговия мебели и стоки за дома - IKEA, обяви интересна инициатива на пазара в Австралия.

Шведската компания започна да изкупува там стари мебели, купувани от нейни магазини, а срещу тях да издава ваучери на клиентите си за закупуване на нови такива.

Сега от веригата са решили да видят какъв ще е интересът към този модел и в Европа. Като част от инициативата "Buy Back" компанията ще започне да предлага на потребителите във Великобритания и Ирландия да заменят старите си мебели срещу нови, пише CNN Business.

IKEA взема обратно стари мебели, препродава ги и дава пари на техните собственици за нови

IKEA взема обратно стари мебели, препродава ги и дава пари на техните собственици за нови

Идеята на веригата за включване в кръговата икономика

Стоките ще могат да бъдат търгувани в зависимост от тяхното състояние. Така тези, които влизат в категорията "като нови" ще гарантират, че техните собственици могат да получат до 50% от цената, на която са ги закупили.

За тези в много добро състояние ще се възстановяват 40% от сумата, а тези, които са "добре използвани" ще носят до 30% от нея. Това става ясно от официалното съобщение на компанията.

Инициативата на Острова влиза в сила от 27 ноември, като условието е връщаните мебели да бъдат с всичките си оригинални части. Любопитно е, че получените срещу тях ваучери няма да имат срок, в който трябва да бъдат използвани.