"Кралската сватба ще даде огромен тласък на икономиката" е любимо заглавие на британските таблоиди. Част от тях уверено твърдят, че церемонията в събота ще допринесе със стотици милиони паунда.

Но историята показва, че големите събития покрай кралското семейство обикновено далеч не създават особено голям ефект и не предизвикват огромните харчове, на които бизнесът се надява. И че в крайна сметка са почти невидими що се отнася до икономиката, пише CNN.

Така че, ако историята се повтори, кралската сватба ще бъде незначително събитие - поне за икономистите. Според националната статистика сватбата между принц Уилям и Кейт Мидълтън не се донесе значително повишение на брутния вътрешен продукт. Тогава повечето работници получиха и по още един почивен ден, което се отрази на резултатите през месец.

PwC изчислява, че сватбата на Уилям и Кейт е създала едва 145 милиона долара допълнителен оборот. Но данни от статистическия институт показват, че разходите на домакинствата рязко са намалели през следващия месец.

Баровете и кръчмите със сигурност ще имат добър уикенд. Заради сватбата парламентът им позволи да останат отворени до 1 през нощта - вместо до 11. Така че със сигурност ще бъдат продадени повече питиета. Въпросът е колко от това се дължи на сватбата и колко от финала за Купата на футболната лига - едно от най-големите спортни събития, което се пада в същия ден.

British Beer & Pub Association очаква продажбите да бъдат около 20 милиона паунда - или с осем процента повече, отколкото обикновено през уикендите.

При предходната кралска сватба не се отчете и особено голям бум на туристите.

Очаква се самата сватба да струва около 1 милион паунда, без да броим разходите за сигурност.