През последната неделя стартира осмият последен сезон от хитовия сериал "Game of Thrones". Поредицата накара всичките ѝ фенове да я чакат с нетърпение.

Визуализацията с дракони и епични бойни сцени обаче не излиза никак евтино. Последният сезон е най-скъп, като цената само на един епизод е 15 милиона долара, пише CNBC.

Сериите в последната част ще са с по-голяма продължителност от всички останали. Първите два епизода продължават около един час, но последните 4 от поредицата са с времетраене от 80 минути за всеки.

Предходните два сезона на "Game of Thrones" също бяха скъпи. Епизод от шестия сезон струваше 10 милиона долара. Това наложи увеличаване на бюджета с около 4 милиона долара на серия, спрямо първоначално предвидените 6 милиона.

Преди шестия сезон, най-скъпият епизод от поредицата беше "Blackwater" от втори сезон. Той е струвал 8 милиона долара, а последните 2 милиона са били допълнение към първоначалната сума, тъй като тя не е била достатъчна.

"Мисля, че поискахме 2,5 милиона долара допълнително, получихме 2 милиона. Това са много пари в киноиндустрията", спомнят си сценаристите Дейвид Бениоф и Дан Уайс от срещата им с HBO.

Компанията разбира необходимостта от тези средства, за да може да се получи епизодът така, както трябва.

"Година по-рано знаехме, че деветият епизод ще бъде "Blackwater" и непропорционално разделените ресурси ги пазехме за него. Става дума най-вече за времето и графика на всички работещи по продукцията", допълва Бениоф.

Усилията са си заслужавали, тъй като "Blackwater" е един от най-емоционално въздействащите и популярни епизоди на поредицата. Възвръщаемостта от вложените средства в него все още расте, тъй като конкретната серия продължава да се гледа.