Замисляли ли сте се кое е най-често срещаното фамилно име в отделните държави в Европа? За България може би не би било изненада за никого, че това е Иванов, като смисълът е “на Иван”. Това име е също толкова популярно и в Беларус и Естония.

Какви обаче са най-популярните фамилии в другите европейски страни и тяхното значение? Блогарът Джейкъб Мариан се опитва да даде отговор на този въпрос, като създава карта на Стария континент с тези имена и тяхното значение.

Според нея във Великобритания най-често се среща фамилията Смит, която идва от думата “blacksmith”, означаваща “ковач”. В Дания, Швеция и Норвегия най-популярни са съответно Нилсон, Андерсон и Хансен. И в трите случая се значението е “синът на Ханс” и т.н.

В Русия често се среща фамилното име Смирнов, което идва от смирен, послушен. Най-често германците са Мюлер, което означава “мелничар”.

Снимка 254418

Източник: jakubmarian.com

В Португалия често се среща фамилията Силва, значещо “гора”. В Испания пък Гарсия, което някои твърдят, че идва от баски език и означава “млад”. Други обаче смятат, че има германски корен със значение на войн.

Мартин е най-често срещаното фамилно име във Франция, което се отнася до “принадлежащ на римския бог Марс”. В Италия можете да се запознаете с много хора с фамилия Роси, което идва от “червено”.

На Балканите в Сърбия много хора носят името Йованович от “син на Иван”. Почти всички останали идват от “син на поп” - Попа в Румъния, Попович в Черна Гора и Пападополу в Гърция. В Турция най-често се среща фамилията Йълмаз, което значи “безстрашен”.

В Полша, Чехия и Словения често ще се запознавате с някой Новак, значещо “нов”, а в Холандия – с де Янг, което идва от “млад”.

Снимка 254419

Източник: jakubmarian.com