Един уникален експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София периодично привлича вниманието. Така наречената "Златна орфическа книга" се съхранява в музея още от 2003 година. Сглобена е от шест страници от почти 24-каратово злато с размери 5 на 4,4 сантиметра.

Страниците са свързани със златни пръстени - и тъкмо това превръща обекта в "книга". В златото са гравирани рисунки на кон, сирена, конник, лира и войска, както и текст с предполагаемо етруски букви. Смята се, че това произведение на изкуството е изработено 600 години преди новата ера, пише DW.

Припомняме, че малко след като се разбра за тази находка, агенция FP и BBC цитираха тогавашния директор на НИМ Божидар Димитров с твърдението, че автентичността на "златната книга" била потвърдена от двама експерти в София и в Лондон.

Според BBC, гравираните букви са етруски. Но тази писменост и до ден-днешен не е изцяло разчетена. Буквите са базирани върху старогръцката азбука и по-късно залягат в основата на латинското писмо. Самият език на етруските, който няма родство с никой от сегашните европейски езици, до момента остава отчасти неразбираем.

Древната книга, която се продава за над $3 милиона

Древната книга, която се продава за над $3 милиона

Уникалният по рода си ръкопис е намерен в Египет

Находката наистина е уникална. Досега етруски златни листове са откривани само поотделно, всички в Италия, където се заселват етруските, асимилирани от римляните във вековете пр.н.е., според тогавашното прессъобщение на музея.

"Златната книга" попадна и в една много интересна снимкова галерия, представяща 50-те най-стари неща в света. Учените се съмняват  дали наистина става дума за етруска писменост. Според някои от тях е възможно да си имаме работа с някоя от другите северноиталиански азбуки, възникнали върху основата на етруската. 

Снимка 659903

Източник: Wikipedia

Съмненията относно автентичността на "златната книга"  произтичат главно от досегашната музейна политика на България. Както и в други югоизточноевропейски държави, тази политика много често обслужва по-скоро градежа на национални митове, отколкото научното познание.

През 2016 г. България обяви, че край Плевен е открита глинена плочка, която доказвала съществуването на "Дунавската цивилизация" и нейната собствена писменост.

В интервю пред германско издание обаче тази теза беше опровергана от Ернст Каузен, автор на ключови трудове за езиковите семейства по света и за индогерманските езици. 

Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният откривател

Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният откривател

Ръкописът се съхранява във Ватикана