Един от топ банкерите в Китай е вземал подкупи за милиони долари и ги е съхранявал в апартамента си в Пекин.

В документален филм, излъчен по държавните медии, Лай Сяомин, бившият председател на China Huarong Asset Management - една от най-големите банки в страната, признава, че е взимал и криел незаконните средства в дома си, съобщава Bloomberg. Органите на реда са открили повече от 200 милиона юана (29 милиона долара в брой) опаковани и прибрани по шкафовете в апартамента му.

"Взех парите и просто ги оставих там, все едно редовно посещавах супермаркета", казва Лай във филма. "Не съм похарчил и една стотинка. Всичко е конфискувано вече". Във филма става ясно, че той е наричал дома си "супермаркетът", като казва, че предпочитал плащанията в брой и е карал пълни багажници с пари в апартамента си.  

10-те най-богати престъпници в историята

10-те най-богати престъпници в историята

На какво са способни хората, за да се сдобият с много пари и власт

Лай, бивш служител на китайската централната банка и финансов регулатор, беше обявен за един от най-корумпираните финансови ръководители в страната. Той е обвинен в редица престъпления, включително корупция, вземане на подкупи и бигами (когато човек се ожени за друг, без да получи развод от първия си съпруг).

Китайските власти са задържали Лай през 2018 г., като са го обвинили, че е взел около 239 млн. долара подкупи, съобщават от Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Освен това е притежавал и множество имоти, скъпи коли, луксозни часовници, злато и произведения на изкуството.

Обвиненията срещу Лай и други ръководители, подозирани в корпоративни злоупотреби, се появяват след като китайският президент Си Дзинпин засили усилията на правителството за справяне с престъпността и корупцията.

Как Китай ще завладее света?

Как Китай ще завладее света?

Планът вече е в действие, а битката ще се води в развиващите се пазари